is toegevoegd aan je favorieten.

Nienke van Hichtum vertelt weer

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

IV.

NETJES PAKKEN!

tot op den bodem toe moest uitladen; en even natuurlijk was het, dat ik den borstel niet vond. Die van George en Hans vielen mij wel twaalfmaal in de handen; maar de mijne was niet te vinden. Toen raapte ik alles weer van den grond op, smeet het in ’t valies terug, na alles nauwkeurig bekeken, onderzocht, geopend en uitgeschud te hebben. Op deze wijze kwam het ongeluksding eindelijk te voorschijn uit een slof. Daarna pakte ik met Jobsgeduld ’t valies weer in.

En toen ik nu weer bijna klaar was, vroeg George mij of ik wel

aan de zeep gedacht had? Maar toen werd ik toch boos, en ik zei

dat ’t mij geen duit kon schelen of de zeep was ingepakt of niet; wij konden voor mijn part zo vuil blijven als Eskimo’s, ’t Valies was dicht en bleef dicht, zei ik, en ik wou een pijpje gaan roken.

Maar toen ik mijn pijpje wou stoppen, bleek het dat ik mijn tabakszak in ’t valies had gepakt Ik maakte het dus nóg eens open, schommelde er in rond en pakte de boel weer in Ik was om acht uur

begonnen en ’t was 10.5 toen ik, en nu voor goed, de riempjes toegespte. Harry zei, dat we binnen de twaalf uren vertrokken moesten zijn en dat ’t hem beter leek, dat hij en George nu de manden maar zouden inpakken, terwijl ik een beetje rust nam — iets, waarin ik dadelijk toestemde. En nu vlijde ik mij neer, en zij togen aan den arbeid.

’t Was een bootreis, die we gingen ondernemen, en we moesten voor alle proviand zorgen; er viel dus heel wat te pakken in die manden.

Ze begonnen met een blij gemoed, en blijkbaar was ’t hun bedoeling mij nu eens te tonen hoe mooi ze ’t wel deden. Ik maakte geen enkele, opmerking, — ik wachtte mijn beurt af. Want ik wist dat als George er niet was, Harry de slechtste pakker van de wereld zou zijn. En, met het oog op den stapel potten en pannen, kopjes, borden en schotels, ketels, flessen en potjes, pasteien, koeken en beschuiten, aardappelen, sla, kooktoestellen, enz. enz. begreep ik dat de zaak nog wel eens een verkeerde wending zou kunnen nemen.

Dat deed ’t dan ook. De helden begonnen met een kopje te breken. Ja, dat was het eerste, wat ze deden. Dat deden ze natuurlijk om eventjes te laten zien wat ze konden doen, én om je nieuwsgierig te maken naar de rest. Dat kopje, dat deden ze met hun beiden.

Toen pakte Harry alléén een pot frambozengelei boven op een rijpe tomaat, en de tomaat werd tot moes gedrukt en dat moes moesten ze voorzichtig met een theelepeltje uit de mand scheppen.