is toegevoegd aan je favorieten.

Mammon

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

allerlei onderwerpen; Suze was ontwikkeld, goed op de hoogte van literatuur en muziek, wist geestig elk onderwerp even aan te raken. Anton voelde iets wijken van zijn gedruktheid; Suze haalde oude gezamenlijke herinneringen op, vroeg hem later iets te zingen en hij deed 't bereidwillig, stond dicht naast haar, terwijl ze accompagneerde. De wijn hielp mee om zijn stemming licht en vroolijk te maken, en hij ging naar bed met een gevoel van alles te durven en alles te willen.

Hij was veel te opgewonden om te slapen, bleef nog lang liggen denken. Die Suze was een aardig meisje, mooi en lief en geestig; hij zou haar wel altijd bij zich willen hebben. Morgen zou hij haar weer zien : hij had afgesproken te komen hooren of ze goed geslapen had. Als hij vrij was, wie weet wat er dan gebeuren zou. Nou, hij was immers vrij, hij kon 't met die meid afmaken as ie wou, en hij zou 't wel doen en gauw ook. Wat drommel, zoo'n amouretje moest je niet tot last worden; hij leek wel gek.

Eindelijk sliep hij in, zwaar en diep, zonder droomen. Hij werd laat wakker met hoofdpijn en weer met 't gevoel van gedruktheid, maar 't zou nu uit zijn, hij deed zijn best de opgewondenheid en beslistheid van 's avonds weer wakker te roepen, maar hij voelde zich weer zwak en weifelend.

Beneden in de huiskamer vond hij zijn zuster, jonge knappe vrouw in de donkerblauwe peignoir.