Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zullen worden, dat daarentegen zij, die om een dier redenen bizondere vatbaarheid hebben, in 't zelfde geval in veel grooter gevaar verkeeren.

Wat zien wij nu gebeuren wanneer tuberkelbacillen in het lichaam zijn gedrongen? In de meeste gevallen, nl. in al die welke genezen, vindt men op de plaats waar zij zich genesteld hebben, dus meestal in de long, kleine knobbeltjes, tubercula (vandaar de naam tuberculose), bestaande uit celwoekeringen om de bacillen, en om deze knobbeltjes een laag van bindweefsel of kalk, die het geheel van de omgeving afsluit en dus onschadelijk maakt. Hierbij blijft het geheele ziekteproces staan, en wordt zeer dikwijls toevallig bij lijkopening ontdekt. In deze gevallen is het dus niet gelukt aan de tuberkelbacillen het lichaam ernstig ziek te maken of te ondermijnen.

Anders gaat het bij hen, die vatbaarheid hebben voor de ziekte en die een goede voedingsbodem voor de bacillen vormen. Daar zien wij die kleine knobbeltjes zich vergrooten; hun inhoud wordt omgezet in een stof, die men kaas noemt, welke uiteenvalt, zoodat een holte ontstaat. Deze holten vergrooten zich door samenvloeien met andere en daarin tieren, behalve tuberkelbacillen, ook andere bacteriën, die wederom tot nieuwe ontstekingen en koorts aanleiding geven.

Onder die omstandigheden lijdt de gezondheid groote schade, de voedingstoestand gaat achteruit,

Sluiten