Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Het eerste is geen Purdah hospitaal (een hospitaal, waarin geen mannen mogen komen) want de vrouwen loopen niet weg voor mannen. Gearbeid wordt er met kleine kracht, doch met enthousiasme. Behalve de miss. arts is hier nog werkzaam eene vrouwelijke zendelinge met een Hindoe-helpster.

Een hospitaal voor vrouwen wordt te Dera Ismael Khan gebouwd. Te Peschawar, aan de noordwestelijke grens van Voor-Indië, ongeveer 9 mijlen van den Khyberpas gelegen, is een hospitaal, in 1884 opgericht, dat genoemd is naar de Hertogin van Connaught, die er veel belang in stelde (Duchess of Connaught Hospital). Het heeft 40 bedden en nam in 1906 428 patiënten op, terwijl 6597 de polikliniek bezochten. Twintig mijlen van de stad is een filiaal-polikliniek. Als miss. artsen arbeiden hier Miss E. Mitcheson en Miss E. Marks. In 1905 brachten de Prins en de Prinses van Wales aan dat arbeidsveld een bezoek. Voor Afghanistan is dit hospitaal een zegen.

Quetta heeft een klein hospitaal, „Good Shepherd's Hospital" genaamd, en eene polikliniek onder direktie van Miss Charlotte Wheeler. Het hospitaal heeft eene groote zaal en 4 kleine kamers, terwijl aan de buitenzij tegen het hoofdgebouw vijf kleine familievertrekken zich bevinden ten dienste van patiënten, die hare mannelijke patiënten bij zich wenschen te hebben. Nominaal heeft het 40 bedden, maar soms moet er plaats gemaakt worden voor 58 patiënten. Daar de meeste patiënten in den warmen tijd komen, kan dit gemakkelijk, omdat dan in de veranda's geslapen kan worden. Als regel mag men vaststellen, dat de patiënten, die in het hospitaal blijven, oplettend naar Gods Woord luisteren, maar de patiënten der polikliniek uit de Pathan doen dit meestal niet. Met de Brahuis is dit anders, zij luisteren gewoonlijk met oprechte belangstelling. In 1906 zijn 1118 patiënten opgenomen in het hospitaal; de polikliniek werd in dien tijd bezocht door 28.099 patiënten, terwijl 1237 zieken aan hunne huizen bezoek kregen.

Bezoeken wij thans Tarn Tarn, waar een hospitaal is, goed gebouwd, maar klein, dat den naam draagt van „St. Mary's

Sluiten