Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

hem op een gloedheete drift om dien huichelaar te worgen.

Wat zou hem die moord eigenlijk kunnen schelen, hij is immers toch al voor eeuwig vervloekt, maar als het eens ontdekt wordt, z'n vrouw, z'n kind dan! en hij sist door z'n tanden heen: ,.ich zal komme.

Toen hij dien middag afscheid nam van zijn Nelke om weer naar den mulder te gaan, zooals hij beweeide, zag zij hem aan met verbaasde oogen.

„De kins toch neet zoi goon," zegt zij eindelijk.

„Wat meinstef

„Waal de lióbs nog dien auw kleier aon en de mulder heet dich geljd gegeve um nuuje te koupe; er zou mit rech ganskwaod zien es te rait deez kauw zoi erremeuig weer Die era kaoms; «Ie moos noe oucli make das te gesond en sterk hliefs; «link toch ins aon, es te krank weers, dan is "t gedoon mit wirken. dan nump er zich 'n anderen knech en dan zien veer eve erm es vreuger."

Schier wezenloos blijft hij staan op zijn loodzwait heeuen: hij kan geen antwoord geven, want haar woorden zijn waar; hij moet die kleeren aandoen, tenminste als hij haar niet wil bekennen, dat hij een roover, een Bokkenrijder is geworden, dat hij zich zeiven heeft verdoemd, dat die kleeren zijn gekocht met gestolen geld.

„Wach nier get. menneke, ich goon ze dich sebiet holen." en ze springt huppelend naar een hoek van 't krot, waar zij haar rijkdommen heeft neergelegd onder een hoop verdorde bladeren, die ze moeten beschutten tegen de door het dak zijpelenden sneeuw.

Sluiten