Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Ik heb patienten met lymphomen(l) gezien, die op het doorbreken stonden en bij mij kwamen om er in te laten snijden. Door niets te doen dan hen eenvoudig den geheelen dag aan zee te zenden, heb ik ze in de meeste gevallen zien genezen; wel geef ik gaarne inwendig joodijzerlevertraan — 's avonds voor het naar bed gaan een paplepel. In het algemeen wordt dit medicament door mij veel voorgeschreven en wel vooral bij Scrophulose(-), chirurg, tuberculose, en Anaemieën(:i) bij kinderen, waarbij de ziekte oorzaak niet geheel duidelijk is.

De vraag, of Anginae(') aan zee meer voorkomen dan elders, meen ik aldus te kunnen beantwoorden.

Zij komen hier nog al eens voor; ik hoor echter heel dikwijls van specialisten, dat, als wij er veel zien, ook de collega's elders er veel te behandelen hebben — mocht dit echter aan zee percentsgewijze hooger zijn dan in het binnenland, dan moet men ook niet uit het oog verliezen, dat ons zeeklimaat niet hetzelfde is als het klimaat van Parijs.

De dames moeten bedenken, dat de atmosfeer aan zee 's avonds niet dezelfde is als die in de loge der opera — men drage dus een zee- en geen operacostuum, wil men niet het risico loopen verkouden te worden, angina's, bronchitides — ja, longontsteking op te doen.

Het is merkwaardig, dat heeren en misschien ook dames zich niet gaarne de wetten laten stellen — de

1) Lymphomo» : Kliorzwollingen.

2) Scropliulose : in hot Hollandscli meestal aangeduid met den naam Klierachtig.

3) Anaemie : bloedarmoede.

4) Angina : ontsteking der Amandelen

Sluiten