Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

alsof er geen keuken en geen kookkunst bestonden, rauwweg zooals tuin en veld het leveren. Al achtte men het aan te raden, reeds het gevaar op die wijze een menigte eieren van allerlei vruchten in 't lichaam te brengen moest een voldoende waarschuwing zijn.

We geven hierbij een vegetariersmenu. De zieke kan uit de daaronder opgenoemde spijzen kiezen.

's Morgens om 7 uur: meel of havergortpap, havercacao,

boterham of wittebrood met honing.

Ontbijt 10 uur: boterham met fruit; is de patiënt

mager, dan een kop room met beschuit.

's Middags om 1 uur: vruchten-, meel- of groentesoep;

rijstepap met gedroogde appels; roereieren of ommelette; spinazie met eieren; compote; appelwijn of limonade.

's Namiddags 4 uur: havercacao, bij verstopping karnemelk.

's Avonds 6 uur: gortpap, roereieren met wittebrood;

noten of fruit.

Dat de meeste vegetariërs niet absoluut volgens hun principe leven, volgt reeds hieruit, dat zij eieren, melk, boter en kaas gebruiken, al zijn dat ook dierlijke producten. Zij voeden zich dus gemengd, al mijden zij het vleesch. Dat iemand niet kan bestaan van een hand vol vijgen en dadels, behoeft geen nader bewijs; de hier en daar in zwang zijnde plantaardige voeding is onvoldoende, — al moet zich de bergbewoner er dikwijls mee tevreden stellen — en dientengevolge vermindert het arbeidsvermogen en er kan geen sprake zijn van een versterken van zenuwen.

Vet vinden we in boter, kokosnoten, room, olijfolie, spek, varkensreuzel, ganzevet en beenderenmerg. Zelden eten we het zonder bijspijzen, meestal met brood, aardappels, of groente's, die veel vet opnemen. Buitengewoon goede resultaten levert op en zeer in trek is de Indische Kraftcacao van de Kosmet-Anstalt „Eutrophia" te Leipzig. Over levertraan en lipanine waarvan 2 lepels daags te nemen, spraken we reeds vroeger.

Zeide ik boven bij de keuze van voedsel, dat de vet-

Sluiten