Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

237. De afdeelingskaarten met tandjes dienen verder voor alphabetische en trefwoord aanwijzingen. Voor de bovenstaande kaarten dus:

I La |

r 1

Pr.

I I

TEEKENKUNST.

238. Deze kaarten, in houten kaartenbakken, en deze weer in stevige kaartenkasten geplaatst, zullen den bezoeker op een zeer doeltreffende, eenvoudige wijze terecht helpen.

De bevestiging der kaarten geschiedt het eenvoudigst door middel van een stang, door het geperforeerde oog der kaarten gestoken, welke stang aan de buitenzijde der bak vastgeschroefd kan worden. Met blokken en pinnen kunnen, in niet geheel gevulde kaartenbakken, de kaarten opgeschoven gehouden worden.

239. Een ander, niet zóó veel toegepast, doch niet onpraktisch, systeem is dat der kaartenhoekjes, het eerst in de Leidsche Universiteitsbibliotheek gebruikt, en later verbeterd in den handel gebracht.

Het eenvoudige grondsysteem neemt, op gelijke afmetingen ingekeepte taaie papierstrooken, en bindt deze door middel van touw, dat in de inkepingen glijdt, bij elkaar, tegelijk met de aan beide zijden aangebrachte stevige schutkartons. Op deze wijze krijgt

Sluiten