Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Le ciol Occidental apparatt largeraent par toutes les fenêtres percées dans la muraille qui fait face a, 1' entree. Et cette orientation du palais révèle, une fois de plus, 1'imposant génie des rois parses qui se montraient a leurs peuples, environnés des fastes du soir et siégeant pour ainsi dire sur le pourpre du couchant".

Maar in een grootscher troonzaal en met een machtiger aureool van zonnegloed in het Westen zou Sumatra zijn Koningin kunnen begroeten!

Door lanen van roode rozen en koningspalmen zou men over dit bergvlak, waar de bloemen en planten van 't Westen en Oosten elkander ontmoeten, de Koningin van Noord- en Tropisch Nederland naar haar troonzaal bij Fort de Koek tusschen de bergen van Sumatra kunnen leiden.

Onder den bloesemheuvel te midden der palmen verrijst een kleine heuvel waarop de troon zou staan. De Singgalang, de Merapi en de Ophir vormen de hooge schitterende zaalwanden, die omringen de groote vlakte, welke ten Zuiden en ten Oosten zich uitbreidt.... En als de zon begint te dalen, gloeien die vulkanen in een vuurnevel van goudstof, dan flonkeren ze van rozerood en amber en bovenaardsche vlammen, die stralenbundels schieten naar het zenith, dan vormen ze ten laatste een achtergrond van purper en goud voor de beheerscheres van Indië.

'Dans 1'air bleuatre et tiède agonisaient les roses«! zeide ik zachtkens.

Hoe zacht van tint, hoe teeder en hoe fijn van teekening, hoe delicaat van kleurdons de avondhemel zyn kan in Sumatra's Hoogland, vermag ik enkel aan te duiden, niet te beschrijven.

Door het groote oogstveld van rijst trokken de vrouwen en meisjes naar huis. Nog een enkele schudde boven haar hoofd in een zeef het gele graan, zoo dat het gouden stof

Sluiten