Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

alvorens over te gaan tot de strengere en tot de langdurige of definitieve opsluiting. Die categoriën zijn dan :

a. Betrekkelijk lichte gevallen van alcoholisme, waarin het lid worden van een geheelonthoudersvereeniging voldoende is voor de kuur. Men kan hiermee nooit vroeg genoeg zijn om zoo de zwaardere middelen onnoodig te maken. Men moet dus de geheelonthoudersvereenigingen zooveel mogelijk helpen inplaats van ze tegen te werken.

b. Ernstiger gevallen, die nog genezen kunnen worden. Voor deze gevallen dienen de drankzuchtigensanatoria.

c. De krankzinnige alcoholisten moeten in krankzinnigengestichten worden geplaatst, als ze te genezen zijn tijdelijk, totdat ze in een sanatorium voor drankzuchtigen worden overgebracht, voorgoed als ze ongeneeselijk zijn. Zijn ze niet gevaarlijk, dan kunnen ze thuis blijven, mits ze geen alcohol krijgen.

d. De ongeneeselijke alcoholisten, gevaarlijke misdadigers, met wien men niets meer kan worden, noch als ze in vrijheid blijven, noch als ze in inrichtingen voor geneeselijke alcoholisten worden verpleegd, en die in de krankzinnigengestichten zelve erger worden en anderen erger maken.

Die ongeneeselijke alcoholisten kunnen een totale vrijheid van handelen niet verdragen en voelen dat vaak zelve. Zoodra ze in de maatschappij zijn, doen de zwakheid van hun wil en van hunne rede, de heftigheid van hunne oogenblikkelijke begeerten hen zonder

Sluiten