Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ainsi ammené jusques vers le haut des épaules, il faut bien prendre le tems (commandant a la femme de s'efforcer dans eet instant), pour faire en sorte qu'en le tirant, la tête puisse prendre la place dans le même moment et qu' ainsi faisant, elle ne soit pas arrêtée au passage.

Mauriceau verbindt deze methode met de bijzondere gevallen, die zich kunnen voordoen; verder wil hij altijd de armen ontwikkelen en zegt tal van moeilijkheden ondervonden te hebben, als hij zulks niet deed.

Om het hoofd te ontwikkelen mag men niet aan de schouders trekken maar moet men een vinger van de linkerhand in den mond brengen en met de rechterhand den hals vlak boven de schouders omgrijpen en dan naar beneden trekken. De knieligging moet in eene voetligging veranderd worden. Hetzelfde doet men bij eene stuitligging als de stuit nog hoog staat; is zulks niet mogelijk door het indalen van den stuit dan zal men de vingers in de liesplooien haken en zoo het kind uithalen. Intusschen mag men zich daarbij niet haasten, want de natuur redt dikwijls zich zelf en als men al te haastig is, krijgt men groote moeilijkheden bij het uithalen van het veel grootere hoofd. Bij borst-, buik- en schouderligging wordt keering op één voet aangeraden. Bij het voorliggen van een arm dient men dezen terug te schuiven, voordat men de voeten gaat opzoeken. Liggen alle ledematen voor, dan duwt men het hoofd terug en gaat keeren op de voeten. Bij de keering gebruikt men meestal de dwarsligging op het bed met verhoogde stuit. Als door een of ander toeval een kindsdeel van het lichaam wordt afgescheiden en in utero achterblijft, raadt Mauriceau aan eene door hem uitgevonden tang te gebruiken. Hoewel hij veel ge-

Sluiten