Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

aether (cytisine met chloroform) uitgetrokken, gedurende minstens 4 uren. De aether of chloroform werd daarna verdampt, en de verdampingsrest in 1/100 n. zoutzuur opgenomen, door een wattenpropje in een klein trechtertje gefiltreerd, en nadat de watten goed uitgewasschen was, het filtraat met 1/i00 normaal kaliloog terug getitreerd met rosolzuur als indicator.

o o o

Voor de berekening werd aangenomen dat 1. c. c. Vjoo n. zuur = 0,00289 gr. atropine (hyoscyamine of hyoscine.)

Voor de methode van Keller werden 10 gram van de te onderzoeken zaden of planten met 100 gram aether overgoten in een goed sluitende kolf en vervolgens :,/4 uur ter zijde gezet. Dan werd 5 minuten lang met 15 c. c. 10°'0 ammoniak geschud, en dit schudden gedurende 3 uren telkens herhaald. De aetherische alkaloïde oplossing werd nu gefiltreerd, en 75 gram van het filtraat met 1% zoutzuur telkens uitgeschud, totdat inet Mayer's reagens geen praecipitaat meer werd verkregen in de aflooperide zoutzure oplossing.

De zure oplossing, waarin dus alle alkaloïde was overgegaan, maakte ik nu alkalisch met natronloog, schudde met aether uit, en verdampte deze in een getarreerd kolfje, waarin het alkaloïde zoowel door weging als door titreeren met1 '10o normaal zoutzuur werd bepaald.

Sluiten