Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

hyalien bindweefsel, hier en daar een door lymphocyten gevormd haardje om een bloedvat vertoonend. Tuberkelbacillen konden worden aangetoond.

2de Geval. Sectie N°. 75, Cursus 1897—1898, verricht door Prof. Siegenbeek van Heukelom.

Historia Morbi:

C. K., oud 12 jaar, werd op 31 Mei op de kliniek van Prof. S. Rosenstein opgenomen. Patent kwam wegens zijne zwakte en had klachten over sterke opgezetheid van het abdomen. Hij had in de laatste jaren gesukkeld en gehoest, waarbij hij een taai, wit slijm opgaf, hetgeen soms met braken gepaard ging. Voor een jaar reeds was «1e buik, zonder pijn, erg opgezet geweest. Door zijn medicus werd hij daarop twee keer gepunctcerd, waarbij 7 a 8 liters vocht ontlast werden. Nooit had patiënt last van diarrhoe gehad, nooit iets bemerkt van koorts. De mixtie ging steeds zonder bezwaren gepaard. Patiënt is sterk vermagerd en heeft in den laatsten tijd dunne ontlasting. Hereditaire momenten zijn niet aanwezig.

Status Praesens:

Het is ecu lang en mager individu met gezwollen lymphklieren submaxillair, in de oksels en in de inguinaalstreek. De thorax is plat en lang van bouw. Pols freq. 132, aequalis, mollis. De ictus cordis is voel-

Sluiten