Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

van grootte. J)e pols was parvus, acqualis en regularis. Tonen waren normaal. Patiënt bleef koortsvrij. De laatste tien dagen trad er koorts op. Terwijl de aandoening objectief gelijk blijft, nemen de krachten sterk af.

Exitus volgt op 16 Mei.

Gevonden werd een chronische tuberculosis pulmonum en tuberculose der interbronchiale lymphklieren.

Cor: Het hart is normaal van grootte. In het septum van het rechter-atrium tot aan de basis van de valvula tricuspidalis reikend, zit een hoendereigroote, in het lumen van het atrium zich voorwelvende, harde, onregelmatige, ronde, scherp-begrensde tumor, op doorsnede een verweekt, slap, geel midden vertoonend. Het endocard is vrij. Microscopisch vertoont de tumor den bouw van een groote tuberkel.

Tuberkel bacillen werden aangetoond.

5. Hirschsprung (28jarig meisje).

Een mager, bleek individu. Het hoestte en klaagde over pijn op de borst. Het objectieve onderzoek gaf geen afwijkingen in cor of pulmonibus aan. De hepar was vergroot. De respiratie was versneld en er bestond koorts. Patiënt had weinig eetlust. Zij had vroeger gebraakt en zou 's nachts gedelireerd hebben. Bij de auscultatie eeuige dagen later uitgevoerd, werden crepiteerende ronchinu

Sluiten