Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Ik meen echter, dat men volgens deze beschrijving de eerste diagnose meer recht van bestaan toe moet kennen dan de tweede, vooral daar te vergeefs naar tbc. bacillen gezocht werd en hij zelf reden tot twijfel openlaat.

Geval door Albei't beschreven.

Een 19jarig meisje, lijdende aan lupus scrofulosus faciei utriusquecruris en osteomyelitis antibrachii sinistri, kreeg een longtopkatarrh in 1881, welke zich vrij snel uitbreidde, zoodat zij in 1883 succombeerde.

P. M. werd gevonden amyloid van de lever, nieren, darm, milt, caries van de lenden wervels en pachymeningitis vertebralis, pleuritis supperativa.

Cor: Totale pericarditis adhaesiva. De hartspier was op de hoogte van het rechter hartoor in den wand van het rechter atrium met groote kaasmassa's doorzet. Tussclien de spierbundels van het rechter atrium werden gele korrels gevonden, overigens was 't hart intact.

Tuberkelbacillen konden niet aangetoond worden.

Ook het microscopisch onderzoek laat twijfel over. Eene twijfel, welke de schrijver zelf uit, al helt hij ook over tot 't toekennen van een tuberculeus karakter aan de aandoening. Op den grens van den kaashaard werd de spier bijna normaal gevonden. Slechts hier en daar lagen verstrooid kleine cellen van rondvalen vorm. Bij den

Sluiten