Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

op den fundus en op het perineum post. wordt de schedel geboren. Geen ruptuur, kind asph\ ctisch, wordt bijgebracht. Zie verder in het Hoofdstuk. Eclampsie.

3e. Ter wille van moeder en kind.

Weeënzwakte.

'97 -98. K. 45 I para. A. a. 1. v. Dist. spinarum 281/2, cristarum 311 /4 c.M. omtrek bekken 93,

conj. externa 19l/é c.M.

2/ November. 10 uur 30. \ olkomen ontsluiting,

vochtblaas gesprongen. Ie achterhoofdsligging.

Nadat het hoofd om half elf voor de vulva stond, is om half twee wegens weeenzwakte de tang aangelegd. Het perineum bombeert tijdens een wee ; het''hoofd is nog niet zichtbaar geweest. De weeën zijn sterk verminderd; het laatste halt uur waren er geen meer geweest. Harttonen zuiver.

Narcose, reiniging der genitalia externa.

Nadat 2 vingers van de rechterhand zoo hoog mogelijk links langs den schedel zijn gelegd, wordt de linkerlepel met de linkerhand onder geleide van de rechter om de schedel in de linker bekkenhelft gebracht, hierop hetzelfde met den rechterlepel. De tang wordt gesloten en hierop met de extractie begonnen. Toen het hoofd voor het grootste segment geboren was en de tang zou woiden afgenomen, scheurde het perineum tot bij den anus in. Extractie van het kind werd verder gemakkelijk voltooid. De perineaalruptuur wordt door Prof. Veit met drie zijden hechtingen verzorgd en de placenta met den handgreep van Credé verwijderd.

C. 1898-'99.

K. 29 II para. A. a. 1. v. Dist. spinarum 24, cristarum 261/ï, omtrek bekken 86 c.M., Baudelocqui

Sluiten