Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

cristarum 2HlU cM, conj. vera 8s/«, diameter Baudelocqui 171* c.M.

's Middags te 4l/-_> uur breken, nadat de vrouw nog slechts eenige weeen heeft gehad, de vliezen en prolabeert de navelstreng.

Uitwendig onderzoek. Rug rechts, hoofd links boven den bekkeningang, harttonen zuiver, navelstreng klopt.

5 uur. Inwendig onderzoek. Ontsluiting volkomen ; navelstreng pulseert niet meer.

Narcose. Prof. Veit gaat met de linkerhand in den uterus en haalt een linker voet af. Extractie aan het linkerbeen, waarbij de buik naar voren draaide; het rechterbeen werd spontaan geboren. Toen het kind tot den schouder geboren was, werd eerst de linkerarm ontwikkeld, door met twee vingers van de rugzijde af in de elleboogsplooi te gaan en te drukken, vervolgens, nadat de rechterschouder tot achterliggende was gemaakt, de rechterarm. Toen daarop het hoofd met den handgreep van Mauriceau zou ontwikkeld worden, bleek de kin naar voren gedraaid en de mond moeielijk voor de vingers bereikbaar te zijn. Prof. Veit nam toen verder de extractie over en deed, door tegelijkertijd op het hoofd te laten drukken, het kind geboren worden.

Het kind was asphyctisch, met een lepelvormige indrukking aan de linker temporaalstreek, maar werd bijgebracht. Na ongeveer tien minuten werd de placenta spontaan geboren.

K. 83 III para. Schedelligging met uitgezakte hand en prolapsus funiculi.

Dist. spinarum '29Vï, cristarum 31, omtrek bekken 93 c M.

Bij volkomen ontsluiting en niet ingedaalden

Sluiten