Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

De vliezen worden gebroken, met de linkerhand ingaande is een voet te bereiken, die afgehaald wordt; het blijkt de rechtervoet te zijn. Aan de rechtervoet en vervolgens aan het rechterbeen wordt getrokken. Het blijkt, dat het kind rijdt op den navelstreng. Deze wordt over dezen voet heen teruggebracht, maar scheurt daarbij door. Bij het zichtbaar worden der genitaliën wordt met één vinger in de linker (achterliggende) liesplooi gehaakt en nu getrokken, tot de onderrand van de scapula zichtbaar wordt, waarbij van het linkerbeen getrokken wordt. De linkerarm ligt opgeslagen, maar is toch na eenige moeite te ontwikkelen, daarop rotatie van den romp, totdat de rechterarm achter komt, die gemakkelijk is te ontwikkelen. De mond ligt naar voren; met 2 vingers daarin gaande, wordt de schedel geroteerd, totdat deze op zij komt te staan. Door trekken, ondersteund door duwen van buiten, gelukt het eerst niet den schedel door den bekkeningang te krijgen; na zeer veel moeite gelukt dat, nadat de vrouw in Walchersche ligging gebracht was. G. O. schedel 34, K. O. 31 c.M. Het kind is asphyctisch; alle middelen worden aangewend om het in het leven te behouden; na IV2 uur is het dood. Na 20 minuten volgt de placenta per Credé; groote ruptuur; gehecht met 4 hechtingen.

K. 77 V para. Schedelligging rug links, le partus forcipaal, 2e forcipaal, 3e versie en extractie, 4e dito. Dist. spinarum 231/2, cristarum 25, omtrek bekken 82, diam. Baudelocqui 17, Conj. inclinata 101/2 c.M.

Aangezien, toen de vrouw in de kliniek kwam de termijn van den partus eigenlijk reeds verstreken was, werd door een Simon's speculum een

Sluiten