Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

komen ontsluiting versie en extractie. Narcose, reiniging, dwarsligging. Bij het breken der vliezen prolabeerde de navelstreng. Contractie-ring was sterk om het kind gespannen, liet de rechterhand moeielijkdoor, de voeten lagen naast den schedel, de beenen gestrekt; de linker voet werd met moeite afgehaald. Na vrij veel moeite werd de versie voleindigd, waarop de extractie volgde. Deze ging eerst vrij lastig; de rechter, achterliggende arm werd niet gemakkelijk ontwikkeld en na draaiing van het kind bleek de linkerarm naar voren opgeslagen te zijn. Na eenige vergeefsche pogingen werd de arm door middel van de Braunsche sleutelhaak afgehaald, de schedel volgde daarop spoedig met den handgreep van Mauriceau en druk van boven. Na 20 minuten werd de placenta geexprimeerd, die ook moeilijk kwam door prolaps van den voorsten vaginaalwand. Een vrij groote, incomplete ruptuur in den voorsten en in den achtersten vaginaalwand. Met 2 hechtingen ieder werden beide rupturen gehecht. Het kind was dood.

P. 93 III para. Dwarsligging. Inwendig was bij volkomen ontsluiting en staande vliezen een armpje te voelen met den elleboog naar links gekeerd. Uitwendig: schedel rechts, geen deel op den bekkeningang.

In narcose worden door Dr. Semmelink met de rechterhand de vliezen gebroken, nadat de linker uitwendige hand de billen van links op den bekkeningang had gebracht. Er liep veel vruchtwater in een krachtige straal weg. Terstond kwam een voetje voorliggen, dat gegrepen en buiten de vulva gebracht werd, waarop de candidaat de extractie 1. a. verrichtte, totdat de schouders bijna geboren waren. De rechtervoet was onder de extractie van

Sluiten