Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

der grossen Eitermengen herabgesetzt wird, was auf die Cirkulation, Athmung und subjektives Befinden sehrguten Einfluss ausüben kann."

Tal van schrijvers deelen verder nog hun waarnemingen op dit gebied mede. Ik moet mij echter tot slechts enkele bepalen.

Zoo zag Lenhartz(99) bij sterk meteorisme (bij peritonitis) door het invoeren van een lange sonde in den darm niet zelden enorme hoeveelheden gas ontwijken, wat een opvallende subjectieve, zoowel als ook objectieve verbetering ten gevolge had.

Sonnenburg (2'2) heeft in sommige bepaalde gevallen van peritonitis vaak aanvankelijk „ganz leidliche Pulsverhaltnisse angetroffen, die sich erst anderten, als mit zunehmendem Meteorismus Hochstand des Zwerchfelles eintrat."

Lennander (30) zegt, dat het doel van operatief ingrijpen bij de diffuse peritonitis o. a. ook is de vermindering van den intraperitonealen druk, waardoor de algemeene circulatie aanzienlijk verbetert. In elk geval, zegt hij, waar de vermindering van den intra-abdominalen druk na de incisie van den buikwand niet onmiddellijk de circulatie verbetert, wat meestal het geval is (de cyanotische gelaatskleur verdwijnt, de ademhaling wordt dieper en rustiger, de polsgolf wordt grooter, de frequentie van den pols vermindert), is het zaak een oogenblik met de operatie op te houden en zich af te vragen, of niet de algemeene intoxicatie en infectie reeds een zoo hoogen graad bereikt hebben, dat ieder verder ingrijpen den patiënt slechts schaadt. Door het meteorisme (resp. exsudaat) wordt niet alleen het diaphragma naar boven gedrongen, maar worden ook de venae en de groote

Sluiten