Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

bahnen, wahrscheinlich zum grossen Theil reflectorischer Natur, treten also auch bei Erwachsenen im Initialstadium einer Pleuritis oder croupösen Pneumonie auf und können darum wahrend des Latenzstadiums einer Brusterkrankung das Urtheil leicht irreführen, sogar eine acute Darmocclusion oder Perforationsperitonitis vortauschen."

De opvatting van H a m p e 1 n lijkt mij in hoofdzaak juist. Die zware abdominale symptomen, dien collaps in het begin eener pleuritis, resp. croupeuse pneumonie kunnen we moeilijk op rekening stellen van een algemeene intoxicatie van den ontstekingshaard uit. Hier moeten de buikzenuwen (phrenicus, vagus, splanclinicus) werkzaam zijn.

De pleuritis of de croupeuse pneumonie als zoodanig kunnen we toch niet aansprakelijk stellen voor een zoo geheel van het gewone beeld afwijkende verloop, voor het in enkele gevallen zoo uiterst snel intreden van den exitus. Het abdomen bleek bij de sectie normaal, dus complicatie met peritonitis was er niet. Er moeten dus andere factoren in het spel zijn, die het zoo afwijkende en zoo foudroyante verloop verklaren. Zulk een factor vinden we nu in de langs den weg der genoemde zenuwbanen opgewekte reflexwerking. Een andere verklaring lijkt me niet goed mogelijk. We weten, dat de n. phrenicus ook takken afgeeft voor het peritoneaalbekleedsel van het diaphragma en de lever en ook in verbinding staat met den plexus coeliacus. Overwegen we verder, dat volgens de Mussy en Bouveret pijnen in het epigastrium en braken in het begin van een pleuritis op den voorgrond kunnen treden, vooral wanneer de pleura diaphragmatica aangedaan is; dat, behalve de drukgevoeligheid langs de plaats van aanhechting van het diaphragma, zij

Sluiten