Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

tingen ; met enkele modificaties omtrent plaats en grootte der lap, werd deze wijze van doen direct door Dieffenbach, Marion Sims, e.a. gevolgd, echter zonder veel succes.

Fehling deed de zoogenaamde laterale kolporraphie; hij reseceerde lappen uit de zijwanden en deze methode, maar in aansluiting met de straks te noemen kolpoperineorophie van Hegar, wordt volgens het «Jahresbericht der Geb. u. Gyn.« 1896 nog aanbevolen door Bouilly. Deze (Jahrcsbericht ïiber Geb. u. Gyn. iSg6) noemt op het chirurgencongres te Parijs als de beste methode van operatie de kolpoperineoplastiek van Hegar ; een enkele kolporraphia anterior houdt hij voor niet voldoende ; wil men die toch verrichten dan raadt hij de dubbelzijde laterale kolpoplastiek van Fehling aan. In hetzelfde blad. maar 6 jaar later, wordt nog een methode van Bouilly beschreven, die een uitgebreide kolporraphie toepast met collum amputatie en nu door het vaginaalslijmvlies in te stulpen in de amputatiewond van de cervix een straf cicatricieel bindweefsel tracht te verkrijgen, dat dan uterus en blaas op zijn normale plaats moet houden.

In de Monatschrift fiir Geb. u. Gynaec. geeft Thëii.haber als zijn meening te kennen, dat de kolporraphia ant. te veel als hijzaak wordt beschouwd en dat het stuk, dat volgens Hegar uit den voor-

Sluiten