Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

houden de verzakking niet tegen. Totale perineaalruptuur met inversie van beide vaginaalwanden en groot ulcus op de portio werd gevonden. Cystokele .was er, geen rectokele.

Onderzoek zonder resultaat; nasporingen vruchteloos.

52. J. V. P. te W., oud 46 jaar. Multipara. Sinds 2 jaar heeft pat. hare verzakking. De ring houdt het niet meer tegen. Er werd gevonden eene totale inversie van de beide vaginaalwanden; cervix uitgerekt liggend in den prolaps met ulcera op de portio. De operatie werd verricht door den assistent.

Onderzoek tevergeefs; pat. niet tijdig genoeg kunnen vinden.

53. C. G. S. te L., oud 33 jaar. Multipara. Na den eersten partus is 't lijden begonnen. Vooral de voorste vaginaalwand prolabeert, de portio reikt tot de vulva, uterus ligt in retroflexie.

Onderzoek. Ondanks het doormaken van twee bevallingen bleef pat. gedurende jaren vrij van recidief. Daarna is er een operatie verricht bij haar, vermoedelijk een kolpotomie, zelf verhaalt ze, dat er heele lange strengen bij haar zijn uitgehaald en dat er gesneden is in hare vagina, daarna is er recidief gekomen. Er was een licht prolabeeren van beide vaginaalwanden.

Sluiten