Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

van, als dat haar man zoo uitgelaten deed, zoo echt ruw-verliefd. Wat kon hij druk zijn voor 't ongeluk gebeurde met 't spoor. Nu zat hij te knorren of keek stil voor hem heen, dat haar nog erger toescheen dan zijn ergste mopperen, 't Was ook verschrikkelijk. Door zijn afgereden been kon hij niets uitvoeren; hij moest van z'n kantoorkruk af de zaken besturen, op reizigers en bedienden afgaan, terwijl hij 't anders zelf kon opknappen. Gelukkig, hun zaak, hun wijnhandel liep goed, dat wil zeggen: ze bleven ermee rechtop, wat maar moeilijk ging, omdat het huishouden, nu de kinderen grooter werden, meer geld ging kosten en de ontvangsten eer minderden dan stegeu.

Dit was ook de reden geweest, waarom haar sukkelende jongen, nu zijn oudere broer al in de zaak werkte, zich moest inspannen om een pozitie te krijgen.

Dat studeeren, blokken bij avondlicht, nachten door, had het 'm gedaan. Van geboorte af was de jongen zwak, met een flauwe, weinig uitgezette borst, en dat al-maar-door over grauwe boeken zitten, met geen minuut rust en maar even tijd om wat eten binnen te happen, werd te inspannend; zij had 't moeten zien aankomen.

Sluiten