Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Kwaad, och nee, dat was hij niet, en hij studeerde ook niet slecht, alleen vorderde hij wat traag, nam zijn tijd er voor, vroeg telkens maar om geld voor zijn ontspanningen. Hij dacht er niet aan, dat zijn moeder om 't hem te geven, eerst zelf moest hebben. Dat grand-seigneur-spelen zat zoo n beetje in de familie, och ja, zijn vader leed ook eraan. Maar dat liep nog los. Een man kon ze in toom houden, een groote zoon niet, vooral niet, nu zijn vader gestorven, zij alleen er voor bleef zitten. Als Henri zei, dat hij geld behoefde voor zijn boeken en zijn lessen, terwijl ze begreep, dat hij het verfuifde, stond ze onmachtig tegen zijn klemmend betoog, dat studeeren geld kost.

Daarop wist zij niets anders te antwoorden dan dat het niet kon duren; ze wilde hem graag laten doorleeren, als haar middelen maar niet zoo schraal waren. Er bleef niet anders over dan de studie af te breken en thuis te komen.

Henri keek zuur, deed verdrietig, betoogde dat bij t niet kon helpen, sprak ervan om spaarzaam ie worden ; zelfs z n druppelke zou hij laten staan. Maar ze kende de waarde van die beloften, hield \oet bij stuk en hij getroostte zich spoedig.

Sluiten