Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

verstooten wordt, in groote liefde hem zelfs de pijn der tegen haar gerichte drift sparend. Treurend als zoo eene ging zij naar beneden. Ze was zoo zeker van haar zegepraal, en haar macht bleek zoo gering!

Antoine vermoedde niets van wat mooi materiaal zij was. Hij had maar gekeken naar het portret van zijn fransche moeder en vond toen zij weg was, dat hij zich buitengewoon goed had gedragen.

„Teekenen, dat was vast besloten, dat zou hij niet meer doen! en zijn geld uit de zaak nemen zou hij ook/' Alleen was nog de vraag hoe hij zoo iets moest aanleggen. Welbewust van zijn macht, het smidsgezin te gronde te kunnen richten. en te zullen richten, keek hij weer op naar het portret boven het tafeltje, waarop zijn boeken stonden ea papieren met schetsontwerpen voor smeedwerk rustten. Een eerste aanzet voor den furieusen haan was er ook onder.

Het portret was geschilderd op de hulpeloos gelikte manier van voor zestig jaar. Antoine wist wel dat het als kunstwerk geen waarde had. Toch was het hem lief als een aanhoudende reden, te probeeren zijn moeder niet te vergeten. Aan

Sluiten