Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

het huis in brand te steken; of verbrandde een halve kampong en de brand werd bij zeker huis gestuit, dan moet de eigenaar wel de ngelmoe bezitten om zijn huis tegen brand te vrijwaren. Welke overtuiging hij dan weer kan exploiteeren.

De suggestieve werking der ngelmoes klimt tot hallucinaties in andere gevallen. Een Europeaan huurde een huis met erf, de eigenaar bezat de ngelmoe, die zijne vruchtboomen beschermde tegen diefstal. De bedienden van dien Europeaan begeerden wel eens van die vruchten te eten, als de baas uit was. Zij klommen in de boomen, maar nauwelijks boven of zij zagen hun heer terugkeeren. Angstig lieten ze zich naar beneden glijden, maar hun heer was nergens te zien. Weer klommen zij in den boom, toen zagen ze weer hun heer in den tuin komen, zij glijden weer naar beneden en zien niemand!

Zie de angst voor de ngelmoe wekte deze hallucinatie op, deed den baas verschijnen, die wellicht uren ver verwijderd was.

Niet anders is het gesteld met de ngelmoe om dieven te ontdekken. Als de dief bemerkt dat men het gestolene met ngelmoe achtervolgt, dan brengt hij liever het gestolene terug, legt het ergens neer, waar het gemakkelijk gevonden kan worden, want hij is overtuigd dat zijn naam anders toch door de macht der ngelmoe bekend zou worden. Ook weet de dief dat de doekoen of goeroe, die de ngelmoe bezit, zoodanig alle karakters der om of inwonende personen kent, dat hij wel zal kunnen raden wie de dief is. Het is juist deze fijne opmerkingsgave der inlanders, die veel wonderbaars verklaart, veel wat ons vreemd schijnt; daarom weet hij alles van zijn superieuren, daarom behoeft hij slechts

Sluiten