is toegevoegd aan uw favorieten.

Van oude en nieuwe kunst

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

historie van Sint Marcus' lichaam, op den westelijken muur van het zuider kruispand. Een voornaam verhaal, in stijlvolle gebaren en soberte van détail voorgedragen, met klare stem, gedempt-helder; dit is een sterke, maar hoe wijs-harmonieuse, veelkleurigheid; feestelijk. Hier is geheel bereikt het versieren-en-leeren.

torcello: Nu ja! Gij ziet er wat discipline vermag. Het is toch altijd nog om met aandacht naar te kijken; de muur is mooier geworden van deze bekleeding, en gij wilt wel weten wat er eigenlijk te lezen staat.

Ravenna: Hier vindt gij de soberste eloquentie bij den goeden herder in het mausoleum van Galla Placidia... de rijkste pracht in de blauwop-gouden plantornamenten aan de wanden van het Baptisterium der Orthodoxen. Hier ziet gij, in San Vitale, hoe de mozaïcist, om de uitzinnige weelde van het Byzantijnsche hof te schilderen, sterke en zwaar-sombere kleuren — donker purper als wijnmoer, fel groen als velden van winterrogge — met donkere contouren en schei-witte lichten in een wel zware en dreunende, maar niet onzuivere voordracht wist samen te schikken en, in San Apollinare Nuovo, om het blank visioen van een schare godgewijde maagden op te roepen, uit weinig anders dan wit en goud — wat blauw, groen, rood en bruin zijn de repoussoirs — een gedragen muziek van hemelsche choralen vermocht