is toegevoegd aan uw favorieten.

Litteraire wandelingen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Spaansche vrouw krachtiger is en meer innemend dan bij de vrouwen van andere volken. De rhytmus van hun voelen schijnt gemakkelijker, spontaner, reiner dan die der vrouwen uit het Noorden. Trouwens een land, dat de heilige Theresia en die talrijke bewonderenswaardige extatische ziensters, zooals Santa Maria d'Agreda enz. heeft voortgebracht, moet eene vrouw teelen van de beste soort en de beste qualiteit.

De gezichten van alle Spaansche vrouwen zijn bleek: eene hooge uitzondering is het, een meisje te zien met roode wangen. Zij zitten veel in het donker, want de kamers in de spaansche huizen hebben weinig licht. De ramen zijn klein, om de warmte buiten te houden en duisternis is. koeler dan licht. Dit kan men zeer gemakkelijk nagaan: Hoe meer men naar het zuiden komt, hoe kleiner de ramen worden, totdat zij eindelijk in Marokko slechts langwerpige, kleine gaten zijn, die nauwelijks de breedte hebben van een hand. Zoo worden de vertrekken koel en men is beschermd tegen het overweldigend licht, dat een menschelijk oog nauwelijks kan uithouden. Wat de daken der huizen betreft: Hoe meer men voortdringt naar het zuiden hoe platter zij worden, totdat zij eindelijk in Marokko geheel vlak zijn.

Het gehalte der publieke vermakelijkheden staat niet zeer hoog te Madrid; ten minste, wanneer men rekent, dat men in de hoofdstad en residentie is van een groot rijk. Zoo bezocht ik een bekend circus,