is toegevoegd aan je favorieten.

Litteraire wandelingen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

de plaatsen en zette zijn boeken in een geheel andere orde. Men is maar op één plaats thuis, zei hij en werkelijk zijn kamer had een heel ander uitzien. In plaats van kale muren, waarin hier en daar nog een spijker zat, zag hij nu gravures van Ostade en Teniers. En zijn porceleinen borden waren misschien niet allen echt, zij zagen er niet kwaad uit en hun kleuren waren heel bizonder. Zijn oude meubels waren niet heel mooi en van zijn waschtafel was de marmeren plaat gebarsten, maar nu de nieuw gekochte, schoone gordijnen er waren, had zijn apartementje een zekere distinctie.

En waarlijk hij had er pleizier aan. 's Avonds had hij haast om thuis te komen, de lampen op te steken en in een leuningstoel te gaan zitten en als daarbij het vuur in den haard goed brandde, voelde hij zich als een koning. Het vallen van de sneeuwvlokken buiten en het uitdooven van alle geluid daardoor, verhoogde nog de gezelligheid.

Jammer maar, dat het eten slechter en slechter werd. De tapiocasoep leek wel met chemische procédés te zijn vervaardigd en de maderasaus bij het taaie vleesch had een slechte lucht. De loopjongen kwam meestal een uur te laat en het eten was koud. De borden zagen er vies uit en Folentin moest vóór te gaan eten ze eerst met zorg afvegen. Dikwijls walgde hij van de porties. Zijn maag werd weer ziek en hij wist niet wat te beginnen. Als ik nog van kaartspelen, domino, van het koffiehuis of de vrouwen hield! Maar niets