is toegevoegd aan je favorieten.

De nachtbruid

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

op deugdelijke, vaste wijze te regelen, want de twee hebben zulke verschillende opvattingen van schoon en goed, dat het niet aangaat hen in één eng en broos huis elk hun vrijheid te laten.

Voor al 't overige was ik krachtig en wei-evenwichtig gesteld, naar ziel en lijf. Van ziekten weet ik weinig en dat wrak-worden van het gewricht tusschen 't waarneembare en onwaarneembare deel van ons wezen, dat men thans zenuwlijden noemt, was mij altijd vreemd.

En dit was het meest verbijsterende en misleidende in mijn moeielijkheden, dat als de aap eindelijk zijn zin gekregen had, hij mij daarvoor beloonde door verkwikking en behagelijk lichamelijk bevinden, door een gevoel van verfrischt en versterkt leven, een verheldering van gedachten, een toename van werklust en genietingskracht.

Dit alles strookt zeer slecht niet waar? met de traditionale straf die op de misdaad behoort te volgen. Misschien schijnt het u zelfs in flagranten strijd met de zedelijke wereld-orde. Ik kan het niet verhelpen, maar het was zooals ik u zeide, en ge zoudt de eer der traditie alleen kunnen redden zooals ik het toenmaals deed, door het alles voor een zeer doortraptgemeene begoocheling van Satan te verklaren.

Met deze verklaring wordt echter het geweten niet