is toegevoegd aan uw favorieten.

De nachtbruid

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Christus, totaal hol en leeg is. Maar het woord menschheid beteekent voor hen een werkelijk, welbekend ding de geheele menschenstam die ze in ontwikkeling en groei, in levens-uitingen en vormen precies hebben bestudeerd. Zulke professoren zouden het woord Christus weer kunnen vullen door de verheven en teedere gevoelens die Elsje er bij heeft, zoodra ze hadden leeren gevoelen als Elsje. En nu is het mijn persoonlijke meening waarmee ik heelemaal alleen sta in de wereld, zoover ik weet, dat Elsje en de professoren als ze eikaars waarnemingen gingen vergelijken zouden gaan begrijpen dat het precies hetzelfde werkelijke wezen is, dat het woord Christus en het woord Menschheid vult. Het godsdienstige woord Christus, en het biologische, wetenschappelijke woord Menschheid» —

— «Maar menschheid... dat is toch geen wezen, geen pérsoon .. . dat zijn een heeleboel menschen. Menschen die ik niet ken. Hoe kan ik daarvan houden en hoe kunnen die van mij houden ?»

— «Een boom, Elsje, zijn een heeleboel wortels, takken en bladeren. Toch noemen we het één boom. Een bijenvolk zijn een heeleboel bijen, en toch één volk. Je kunt de Menschheid niet waarnemen omdat je niet alle menschen tegelijk kunt zien, en niet hoe ze samenhangen. Maar ik denk ook niet dat één blad den boom kan waarnemen, of één bij het gansche volk.