is toegevoegd aan uw favorieten.

Handboek der ziekenverpleging

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

De bouw van andere organen, die nog van gewicht zijn te kennen, bespreken we tegelijkertijd met de behandeling van hunne functies, evenals we dit gedaan hebben met de organen van spijsvertering en ademhaling.

In de vorige hoofdstukken hebben we geleerd hoe we onze voedsels verwerken tot stoffen, geschikt om de verschillende organen op te bouwen (spijsvertering), hoe we ook dat andere voedsel, de zuurstof, opnemen (ademhaling), hoe beiden overal rondgebracht worden (bloedsomloop); daarna wat die verschillende organen zijn en hoe hunne weefsels samengesteld zijn; in een volgend hoofdstuk zullen we nu bespreken wat er in die weefsels gebeurt (stofwisseling).

HOOFDSTUK Y.

DE STOFWISSELING.

88 § 1. De stofwisseling. Het doel van onze voeding — indien we onder voedsel ook de zuurstof begrijpen, dan behoort hieronder ook de ademhaling — het doel van onze voeding is de opbouw van de verschillende organen en weefsels van ons lichaam en de vervanging van het door het leven verbruikte.

Bij elke levensuiting — bij het afscheiden van hunne vochten door de verschillende klieren, bij het gebruik van onze spieren, bij elke gewaarwording die door de zenuwen van onze zintuigen naar de hersenen overgebracht wordt, bij het denken, enz. — maar ook in den toestand van rust, hebben voortdurend in de betreffende weefsels, meer in het bijzonder in elk celletje, verschillende scheikundige verbindingen en ontledingen plaats. Het water uit het voedingsvocht drenkt alle weefsels, de zuurstof, die door de haarvaatwandjes heen gefiltreerd is, verbindt zich met verschillende stoffen, het pepton wordt tot protoplasma, verscheidene andere ingewikkelde stoffen worden gevormd of door ontleding tot minder ingewikkelde gemaakt en de afval, om het platweg uit te drukken, wordt weder in het bloed opgenomen en weggevoerd. In hoofdzaak bestaat die afval uit