is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

meer naar het simplex smaakt (extractuni Chinae), of tot in het afloopende vocht met bepaalde reagentia geen verandering wordt teweeggebracht (extractuni Belladonnae, Hydrastis liquidum, Hyoscyami, - Rhamni purshianae liquidum, Strychm).

Doelmatig is het, van de verkregen vochten den spiritus af te destilleeren, daar deze bij eene volgende bereiding van hetzelfde extract opnieuw kan gebruikt worden. In vele gevallen heeft deze spiritus den reuk van het simplex behouden en is dus voor de bereiding van andere extracten onbruikbaar. De rest, die na de destillatie achterblijft, wordt dan bij ten hoogste 90° of nog beter onder luchtverdunning tot de vereischte consistentie uitgedampt.

Voor extractum Colocynthidis wordt het aftreksel bereid door macereeren met spiritus en niet door percoleeren, omdat het haast ondoenlijk is van fructus Colocynthidis een poeder te bereiden, dat

voor percolatie geschikt is.

Bij de bereiding van extractum helenii worden drie maceraties van het simplex gemaakt, de eerste niet spiritus, de tweede en de derde niet water. Het spiritueuze aftreksel wordt gefiltreerd en tot stroopdikte uitgedampt; de waterige vochten worden gemengd, door bezinken en coleeren gezuiverd, dan eveneens tot stroopdikte uitgedampt en bij het spiritueuze deel gevoegd. Het mengsel wordt dan, bij niet hooger dan 80°, tot een dik extract uitgedampt.

De bereiding van extractum Valerianae geschiedt als die van extractuni Helenii met dit onderscheid, dat de beide aftieksels met kokend water worden bereid.

'3° Het eenige aetherische extract uit de Pharmacopee, extractum Filicis, wordt bereid door poeder B 10 van Rhizoma Filicis in den percolator te brengen, daarin aan te drukken, te bedekken met filtreerpapier of flanel, daarop glazen kogels te brengen en te overgieten met aether, waarmede men, dus in den percolator, 24 uur laat macereeren; dan percoleert men op de wijze als bij de spiritueuze extracten is aangegeven. De aether wordt afgedestilleerd en daarna het extract in een open schaal neergezet en herhaald omgeroerd tot de aetherreuk is verdwenen.

Eene afzonderlijke bespreking vereischen nog de vloeibare en de

narcotische extracten.

Vloeibare extracten. In de Pharmacopee komen van deze soort de volgende voor: Extractum Chinae liquidum, Extractum Condu-