is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Argentum Colloïdale = Collargol = Argentum Crédé is voor ongeveer 5 pCt. in water oplosbaar; het eenvoudigst bereidt men de oplossing, die onder den naam Zil verh ydrosol bekend is, door het Collargol in een flesch te brengen, daarop het water te gieten en flink om te schudden.

Santonine is zoo goed als onoplosbaar in water, b^ter in alcohol, aether en vette olie en gemakkelijk in Chloroform. De oplossing in vette olie wordt soms voorgeschreven. Deze oplossing bereidt men door in een uitdampschaaltje de Santonine in wat Chloroform (op 1 deel Santonine bijv. 5 deelen Chloroform) op te lossen, bij deze oplossing de olie te voegen en dan zóó lang op het waterbad te verwarmen tot alle Chloroform is verdwenen. Goed fijngewreven Santonine is onder verwarming ook wel oplosbaar in olie, maar het duurt veel langer eer alles is opgelost dan wanneer men de boven aangegeven methode volgt.

Ook in warme oplossingen van Kalium- en Natriumcarbonaat is Santonine oplosbaar onder vorming van zouten van het eenbasische Santoninezuur, waaruit het Santonine door zuren weer wordt afgescheiden.

Oplossingen van Phosphorus in vette olieën, vooral in levertraan, worden veelvuldig voorgeschreven. Men brengt, om de oplossing te bereiden, den Phosphorus (zie over het afwegen daarvan pag. 67) in de benoodigde hoeveelheid olie, voegt daarbij enkele druppels aether en plaatst de flesch (van inactinisch glas) in warm water; na enkele oogenblikken is de Phosphorus gesmolten en bevindt zich als een druppel op den bodem der flesch. Nu sluit men de flesch en schudt krachtig om, zóó lang tot geen enkel klein druppeltje gesmolten Phosphorus meer naar den bodem zinkt. Na afkoeling kan men de oplossing gebruiken.

De toevoeging van aether dient om bij het verwarmen de lucht uit te drijven, zoodat de Phosphorus niet kan ontbranden.

MIXTURAE.

MIXTUREN.

Mixtuur noemen sommigen alle vloeibare geneesmiddelen, die dienen voor inwendig gebruik; anderen trekken de grens wat nauwer