is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

verwarmen. Indien, niettegenstaande alle voorzorgen, een emulsum toch mislukt, ligt de schuld daarvan dikwijls aan het gompoeder, dat, wanneer het te sterk gedroogd is, niet meer als emulgens kan worden gebruikt.

Omtrent het bereiden van Olieemulsiën zegt de Pharmncopee: «Olieemulsiën worden bereid, tenzij anders is voorgeschreven, met de helft, en wat Ricinusolie betreft, met een derde van het gewicht dei' te gebruiken olie aan poeder van Arabische gom.

Wanneer geen andere verhouding is voorgeschreven, moet voor honderd deelen emulsie tien deelen olie gebruikt worden.

Wanneer emulsum oleosum (mixtura oleosa) wordt voorgeschreven, moet deze met Amandelolie bereid worden".

Tot de invoering der Ed. IV werd voor de bereiding eener mixtura oleosa gewoonlijk oleum Olivarum gebruikt.

De toevoeging „indien het geen sterk werkend geneesmiddel geldt" (waarvan dus de maximale dosis zou zijn overschreden) is in bovenstaand voorschrift overbodig. Oleum Crotonis toch wordt niet als mixtura Olei Crotonis voorgeschreven.

Wanneer bij Olieëmulsa eene bepaalde verhouding tusschen de bestanddeelen is voorgeschreven, kan er: 1°. meer en 2°. minder gom zijn voorgeschreven dan het halve gewicht (bij Oleum Ricini het derde deel) der olie bedraagt.

Is er meer gom voorgeschreven, zooals in:

X * Olei Amygdalarum

Pulveris Gummi arabici ü 30

/ Aquae Laurocerasi 10

Aquae communis 200 Sirupi simplicis 20 M. D. S. omni trihorio cochlear.

dan kan men van de olie met 15 gram gom op een der aangegeven wijzen een corpus emulsi bereiden, dit verdunnen, en dan de overige gom, in water opgelost, toevoegen. Eenvoudiger is het, de olie met den goni te mengen en dan 4,5 maal zooveel water toe te voegen als men gom heeft. Is de voorgeschreven hoeveelheid gom grooter dan de hoeveelheid olie, bijv. in: