Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Emulsa van aetherische extracten.

Deze extracten, die vette en vluchtige olie bevatten, zijn in water grootendeels onoplosbaar, zij worden daarom in mixturen geëmulgeerd op de wijze, die wij voor balsems aangaven.

Ook extractum Cannabis is onoplosbaar, het wordt voor mixturen eerst met wat verdunden Spiritus uiteen gewreven en daarna met een gelijk gewicht gom geëmulgeerd. Komt dit meestal taaie extract tegelijk met eene olieëmulsie voor, dan mengt men het met een paar druppels aether, lost het op in de olie, roert tot de aether verdampt is en emulgeert de olie.

Voor de z.g. emulsa van Kamfer, Menthol, Thymol zie bij Mixturen (pag. 184).

Emulsa van Petroleum.

Petroleum wordt, naar ons gebleken is, met het derde deel van zijn gewicht aan gom minstens even goed geëmulgeerd als met meer gom.

Een voorschrift voor eene dergelijke emulsie is het volgende'):

•lx. Olei Petrae rectificati 45 Gummi arabici pulverati 15 Hypophosphitis natrici Hypophosphitis calcici a 3,7 Sirupi simplicis 37 Aquae destillatae ad 120.

Voor de bereiding van dit voorschrift mengt men de gom met de olie, voegt in eens 30 gram water toe en wrijft zóó lang tot eene witte emulsie is verkregen, die eerst met de stroop en daarna met het overige water, waarin de hypophosphiten zijn opgelost, wordt verdund.

II. Emulsa met Vitellum Ovi.

Om met eidooier goede emulsies te verkrijgen, is het noodzakelijk de eidooier alleen eenigen tijd in den mortier te wrijven. Hoe steviger de consistentie van den eidooier hierbij wordt, des te gemakkelijker wordt olie opgenomen en des te grooter hoeveelheid olie kan met één eidooier worden geëmulgeerd.

i) Vierteljahresschrift fur Praktische Pharmacie, II, pag. 142.

Sluiten