is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Linimentum Ammoniae, een ex tempore te bereiden mengsel van 80 deelen Sesamolie en 20 deelen Ammonia, die samen geschud worden tot liet mengsel gelijkmatig, dikvloeibaar, geelwit is (De Ed. III gebruikte hiervoor 80 deelen van de duurdere Olijfolie). Bij het samenschudden van beide vloeistoffen wordt een weinig ammoniakzeep gevormd uit een deel van de olie en de ammonia en deze emulgeert de overige olie met het waterige vocht.

Voor de bereiding van Linimentum Ammoniae Camphoratum neemt men eene oplossing van 8 deelen Kamfer in 72 deelen Sesamolie en schudt deze met 20 deelen Ammonia.

Meermalen komt het voor, dat bij Linimentum Ammoniae andere stoften worden voorgeschreven. Een meermalen in onze praktijk voorgekomen recept is het volgende:

4&. Extracti Belladonnae 2 Unguenti Hydrargyri 10 Linimenti Ammoniae 50 ni.f. linimentum. d.s. extern.

Men mengt de Kwikzalf met 40 gram Sesamolie, giet het mengsel in een wijdmondsch fleschje, vermengt vervolgens het Belladonnaextract met 5 gram water, voegt dit bij het eerste mengsel en weegt daarbij 5 gram Ammonia duplex. Is deze niet voorradig, dan moet men het extract, met zoo weinig mogelijk water aangemengd, toevoegen en daarna 10 gram Ammonia liquida.

Linimentum Calcis, is een emulsie, bereid door krachtig samenschudden van gelijke deelen kalkwater en lijnolie. Het is een gelijkmatig, dikvloeibaar, geel mengsel.

Wordt bij dit mengsel een in de olie oplosbare stof, als Thymol, Phenol, enz., voorgeschreven, bijv.:

.Ji. Thymoli 1

Linimenti Calcis 100 m.f. linimentum d.s. extern,

dan lost men deze stof, zoo noodig onder zachte verwarming, in de lijnolie op en voegt na bekoeling het kalkwater toe, waarna men krachtig schudt.

30. Emulsa met Terpentijnolie of Perubalsem worden meermalen schröder, Receptuur. 3e druk. 16