is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

lodium elasticum der Ed. III af, dat het is een mengsel van 98 deelen Collodium met 2 deelen Oleum Ricini, in plaats van 96 deelen Collodium met 4 deelen Oleum Ricini.

Voor het vermengen van verschillende stoffen met Collodium geldt als vaste regel, dat men deze nooit in den mortier met het Collodium mengt, daar dan de Aether en Spiritus zouden verdampen en alleen de Collodiumwatten zou achterblijven. Goed oplosbare stoffen ils Jodoform, Sublimaat, Tannine schudt men er mede tot oplossing, of lost deze eerst in den dikwijls met Collodium voorgeschreven Aether cum Spiritu op, terwijl onoplosbare stoffen als Acetas plumbicus, Oxydum Zincicum als uiterst fijn poeder bij het Collodium worden gevoegd en het mengsel vóór het gebruik telkens wordt omgeschud.

In plaats van Collodium wordt nu en dan gebruik gemaakt van Traumaticine, waarvan de Ed. IV als officiëele naam opgeeft: Solutio Gummi plastici in Chloroformo.

Men bereidt dit praeparaat door 10 deelen gezuiverde Getah pertja in kleine stukjes te snijden en onder herhaald omschudden op te lossen in 90 deelen Chloroform. Bij voorkeur zal men hiervoor het z.g. Getah pertjapapier gebruiken.

Gewoonlijk werd de Getah pertja in staafjes, die voor de bereiding van Praumaticine werd gebruikt, onder water bewaard, dan tusschen filtreerpapier gedroogd in den Chloroform gebracht en wat Sulfas natricus exsiccatus toegevoegd om het aan de Getah pertja hangende water te binden.

Ook in fraumaticine worden verschillende geneesmiddelen (Chrysarobine, Pyrogallol) opgelost — de oplossing moet door omschudden in de flesch, niet door mengen in den mortier, bewerkstelligd worden.

Met Tinctura Jodii vormt Traumaticine een taaie massa.

Vele tot hiertoe besproken dispenseervormen voor inwendig gebruik worden ook uitwendig aangewend de bereiding blijft dan meestal dezelfde, maar ze worden genoemd naar de wijze van aanwending. Wij zullen van elk dezer dispenseervormen hier een voorbeeld