is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

als universeel tegengift gebruikte i). Tegenwoordig komt het praeparaat nog voor in den Codex medicanientarius (Pharmacopée franqaise).

CATAPLASMA.

PAP.

De cataplasmata of brijomslagen komen in consistentie met de electuaria overeen, maar zijn bestemd voor uitwendig gebruik. Ze worden vóór de aanwending tot lichaamstemperatuur verwarmd. Gewoonlijk worden in de apotheek alleen de mengsels der droge stoffen gereed gemaakt, terwijl deze bij den patiënt tot een brij gekookt of geroerd worden.

Als voorbeeld hiervan noetnen wij de Species emollientes, Species ad Cataplasma, Papkruiden, van het Supplement. Deze worden bereid naar het voorschrift:

4&. Foliorum Althaeae Foliorum Malvae Florum Meliloti

Florum Chamomillae a partem 1 redige in pulverem A3 et inisce cum Farinae Lini parte 1.

Veelal gebruikt men voor brijomslagen alleen lijnmeel [Farina (Placentarum) Lini], dat met 3 deelen kokend water aangeroerd een zeer dikke, slijmige brij vormt. Deze wordt, in eene laag van minstens 2 vingers dik in linnen of muil gepakt, op het zieke deel gelegd.

Onder den naam Cataplasma ad decubitum wordt nu en dan nog gebruikt een week mengsel, dat als hoofdbestanddeel loodtannaat bevat, bereid naar het voorschrift:

•pc. Decocti corticis Quercus 40 200 misce cum

Solutionis Acetatis plumbici basici 20 ds. extern.

') Zie Prof. W. Stoeder, Geschiedenis der Pharmacie in Nederland.