Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Gelijke deelen Unguentum molle en Glycerine geven een gelijkmatige, halfvette massa.

Unguentum durum bestaat uit 40deelen vaste Paraffine, lOdeelen Wolvet en 50 deelen vloeibare Paraffine en wordt op dezelfde wijze bereid als Unguentum molle. Deze zalf heeft het voorkomen van een met was bereide zalf en is vrij hard van consistentie, waardoor ze zeer geschikt is voor dekzalven. Zij neemt gemakkelijk meer dan 100 % water op1).

Minder vaak wordt als zalfconstituens gebruikt:

Glyconiurn, een homogeen mengsel van 45 deelen eidooier met 55 deelen glycerine.

Unguentum domesticum, van Unna-), is een mengsel van 40 deelen Eigeel met 60 deelen Amandel- of Arachisolie, waaraan 1 pCt. perubalsem wordt toegevoegd om de zalf houdbaar te maken.

Met dit mengsel laten zich vermengen:

Perubalsem 10 pCt. Styrax 10 pCt.

Oleum Cadinum 10 „ Pix liquida 10 „

Lianthral 10 „ Ichthyol 10 „

Talk 10 „ Amylum 10 „

Acetas plumbicus 5 „ Solutio Acetatisplumbici basici lOpCt.

Sublimaat 0,5 „ Zwavel 10 pCt.

Kamfer 10 „ Azijn 33' „

Kalkwater 10 „ Aqua Plumbi 50 „

Met tal van andere stoffen gemengd, wordt de goede zalfconsistentie echter opgeheven. Zoo is vermenging met lichamen uit de groep der phenolen geheel uitgesloten: met name Phenol, Salycylzuur, Resorcine, Pyrogallol en Salicylas natricus; eveneens met looizuurhoudende stoffen en de meeste metaalzouten en metaaloxyden als Zinkoxyde, Mercuri-oxyde, wit Praecipitaat en basisch Bismuthnitraat. Daarentegen worden koolwaterstoffen (Paraffine, Vaseline, Petroleum) goed door de zalf opgenomen.

Unguentum Caseïni wordt verkregen door droog Caseïne met een mengsel van gelijke deelen Ammonia en Glycerine te koken tot de ammoniakreuk is verdwenen. Dit mengsel geeft met vetten eene emulsie, die op de luiid spoedig droogt.

') Pharm. Weekblad, '96, n°. 7. -) Pharm. Weekblad. 1900.

Sluiten