is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Boroglycerine, voegt daarna de vaseline en dan de balsem toe, dan ontstaat een korrelig mengsel, dat door toevoeging van 10 a 20 druppels Oleuni Ricini weer homogeen wordt.

Bij de voorschriften:

•K. Balsami peruviani 20 Olei Olivarum 10 Acidi borici 3. m. f. linimentum,

•H. Olei Aniygdalarum 8 Balsami peruviani 2 Gummi arabici 6 Acidi borici 2 Aquae Rosarum 82

M. D.S. Balsanium mamillare album

krijgt men goede, homogene mengsels door Oleum Olivarum in het eerste en Oleum Amygdalarum in het tweede voorschrift te vervangen door Oleum Ricini."

II. Mengsels van vaste (smeltbare) stoffen als Colophonium, Emplastrum Oxydi plumbici, Cera, Oleum Cacao, Cetaceum enz. met weeke vetten en oliën.

Als regel voor het bereiden dezer mengsels geldt, dat de smeltbare stoffen naar volgorde van hun smeltpunt, bij voorkeur op een waterbad , worden gesmolten die met het hoogste smeltpunt eerst en daarna het weeke vet of de olie wordt toegevoegd. Ten einde bij deze wijze van werken te voorkomen. dat een reeds gesmolten stof door toevoeging van een niet verwarmde stof weder stolt, achten wij het raadzaam, bij het smelten van een der genoemde vaste stoffen reeds een klein deel van het weeke vet of de olie toe te voegen. De meeste zalven met smeltbare stoffen kan men op het waterbad zeer goed bereiden; moeielijk gaat dit echter wanneer ook Colophonium in de zalf voorkomt. Op een waterbad toch gaat Colophonium over in eene taaie vloeistof, die niet gemakkelijk met andere stoffen te mengen is. Op een stoombad (balneuni vaporis) gaat het veel beter; heeft men dit laatste niet ter beschikking, dan smelt men Colophonium het best op een zandbad. Bij het smelten op 't vrije vuur, heeft men, ook al wordt voortdurend in het mengsel geroerd, veelal hinder dat de hars te sterk verhit wordt en empyreumatische dampen afgeeft.