is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

soortigste benamingen door het publiek verlangd werd, heeft er toe geleid, om, in de plaats daarvan een mengsel van Oleum Raparum, Cera flava, Colophonium en Terebinthina samen te stellen, hetwelk in kleur met de vroegere Althaeazalf overeenkwam."

De Ed. IV heeft de Oleum Raparum veranderd in Oleum Sesami.

Unguentum simplex, een samengesmolten mengsel van 30 deelen Geel was en 70 deelen Sesamolie, dat zoo noodig wordt gecoleerd, en tot bekoeling geroerd wordt.

Unguentum terebinthinaceum, Balsamum Locatelli, wordt bereid door 25 deelen Geel was te smelten met 36 deelen Sesamolie, daarbij te voegen 36 deelen Lorkenterpentijn en, wanneer het mengsel goed vloeibaar is, 3 deelen poeder Ba) van Sandelhout. Hiermede digereert men een half uur, waarbij de roode kleurstof in het vette mengsel overgaat, dan coleert men door een dichten doek en mengt er, wanneer het mengsel bekoeld is, 3 deelen Perubalsem onder en roert tot bekoeling. Met het oog op de moeielijkheid van het coleeren van fijne poeders, raden wij aan: het fijnere poeder van Santelhout door zeefbodem B;!u af te ziften en van het overblijvende, dat natuurlijk door zeefbodem B^ moet zijn geslagen, de benoodigde hoeveelheid te gebruiken.

Heeft het vaste vet, dat in een zalf voorkomt, een laag smeltpunt (Oleum Cacao, smeltpunt 31° 34°, Cetaceuni, smeltpunt 45°) en is daarbij een betrekkelijk groote hoeveelheid olie voorgeschreven, bijv.:

Ji. Olei Cacao 20 Olei Olivarum 80 m.f. unguentum

dan is het noodig de zalf na het smelten en zoo noodig coleeren, onder afkoeling van de pot door middel van water of ijs te roeren tot zij vast is. Vooral in den zomer zal anders het mengsel zeer lang vloeibaar blijven.

Zooals ook reeds blijkt uit de bovenstaande voorschriften der Pharmacopee zal men vluchtige bestanddeelen, die in zalven, welke gesmolten moeten worden voorkomen, slechts zoo kort mogelijk verwarmen.

18'