is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

eerst gemengd met 10 deelen witte Vaseline en, wanneer de aetherreuk verdwenen is, met nog 80 deelen.

Men verkrijgt dan een zalf, die 10 pCt. Mercurioxyde bevat en die, mits geheel van het licht afgesloten, eenigen tijd kan worden bewaard, en zoo noodig, volgens voorschrift van den arts, met meer Vaseline kan worden vermengd. Men levert deze zalf het best af in zwarte porseleinen potten met zwart deksel van celluloid.

Unguentum Oxydi Hydrargyrici rubri, een mengsel van 5 deelen Rood Mercurioxyde en 95 deelen Witte Vaseline.

Unguentum Oxydi Zincici, een mengsel van 10 deelen Zinkoxyde en 90 deelen Benzoëreuzel. (Ed. III met reuzel.)

Unguentum sulfuratuni compositum bereidt men door 15 deelen Sulfur sublimatum te mengen met 20 deelen Marmerpoeder en bij dit mengsel achtereenvolgens te voegen 30 deelen gele Vaseline, 20 deelen Kalizeep en 15 deelen Cadeolie.

Het marmerpoeder mag niet fijn zijn, daar het bij het inwrijven der zalf mechanisch de huid moet openmaken; de Pharmacopee schrijft bij Marmor album voor: Wordt Marmerpoeder zonder nadere aanduiding in zalf of zeep voorgeschreven, dan moet hiervoor worden gebruikt poeder B10, waaruit de fijnere deelen door ziften zijn verwijderd.

Wanneer bij een zalf met een vaste stof het constituens gedeeltelijk bestaat uit olie, glycerine, Paraffinum liquidum, bijv.:

fi. Oxydi zincici 2 Adipis Lanae 15 Glycerini

Olei olivarum a 4 m. f. unguentum,

dan zal men de onoplosbare stof daarmede mengen, en dan het niet gesmolten weeke constituens toevoegen.

Bestaat het constituens uit een mengsel van een vast vet en olie, dan zal men trachten een deel van de olie achter te houden om de vaste stof mede aan te mengen en de overige olie met het vaste vet smelten, bijv.: