is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Ichthyolvernis (Vemix Ichthyoli) wordt bereid door 1 deel droog eiwit op te lossen in 40 deelen lauwwarm water, daaronder te mengen 80 deelen Amylum tritici en dan 80 deelen Ichthyol.

Lene afwijkende samenstelling heeft Pyrogallolvernis (Vemix Pyrogalloli), die bereid wordt door 1 deel Pyrogallol en 2 deelen Canadabalsem op te lossen in 17 deelen Collodium.

EMPLASTRA.

PLEISTERS.

Terwijl wij in de Scheikunde onder pleisters in engeren zin verstaan de loodzouten van Palmitinezuur, Stearinezuur en Oliezuur, en zij dus in samenstelling met de zeepen overeenkomen, wordt het begrip „Pleisters" in de Receptuur veel verder uitgestrekt en verstaan wij er onder „tot uitwendig gebruik bestemde mengsels van geneesmiddelen van de consistentie van was".

Bij de gewone temperatuur zijn de pleisters dus vast, bij lichaamstemperatuur worden ze week en kleverig, zonder dat zij bij die temperatuur echter vloeibaar mogen worden. Om de applicatie op de huid gemakkelijk te maken en te voorkomen, dat de pleister aan de kleeren kleeft, strijkt men de pleistermassa op een geschikte onderlaag uit.

De Pharmacopee vermeldt geen uitgestreken pleisters, maar alleen pleisters tot stangen uitgerold. Voor de bereiding dezer pleistermassa's geeft de Pharmacopee de volgende algemeene voorschriften:

«Pleisters worden bereid op een waterbad, tenzij anders is voorgeschreven.

De zooveel mogelijk gelijkmatige pleistermassa wordt in stangen uitgerold.

Pleisters worden bewaard in paraffinepapier; die met vluchtige bestand deelen bovendien in gesloten flesschen of bussen."

Voor het bereiden van pleisters door smelten gelden dezelfde regelen als voor het bereiden van zalven zijn gegeven, nl. dat de stoffen met het hoogste smeltpunt het eerst worden gesmolten en dan successievelijk de stoffen met lager smeltpunt worden toegevoegd; stoffen met vluchtige bestanddeelen worden uit den aard der zaak bij liet bijna bekoelde mengsel gevoegd.