is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

van gelijke deelen poeder van Cardamomzaad, poeder van Gemberwortel en poeder van Kaneel.

Volgens het voorschrtft der Ed. III moesten de drie simplicia gezamenlijk tot poeder worden gebracht, waardoor het Cardamomzaad gemakkelijker gepulveriseerd werd.

Het tegenwoordige voorschrift komt overeen met dat der Ed. II en dat der Ed. III met dat der Ed. I der Pharmacopee.

Pulvis gummosus, samengesteld Gom poeder, een mengsel van gelijke deelen poeder van Arabische Gom, poeder van Tragacanth en poeder van Suiker.

Het dient behalve voor Solutio gummosa soms ook als constituens voor pillen en poeders.

Pulvis Liquiritiae compositus, Laxeerpoeder, heeft in samenstelling eene geringe wijziging ondergaan, het bestaat thans uit een mengsel van 15 deelen poeder van Sennebladen, 15 deelen poeder van Zoethoutwortel, 10 deelen poeder van Venkelvruchten, 10 deelen Gezuiverde Zwavel en 50 deelen poeder van Suiker (in de Ed. 111 was de verhouding der deelen 16, 16,8,8 en 52).

Met het oog op de verlangde werkzaamheid van het poeder zouden wij den naam Pulvis Sennae compositus juister vinden. In den volksmond is het vooral bekend als „Groen poeder".

Bij de bereiding van groote hoeveelheden van dit poeder verdient het aanbeveling het mengsel door zeefbodem Bj, te ziften, de rest fijn te wrijven, weer te ziften en dan het poeder nog eens dooreen te mengen.

Pulvis Opii compositus, Pulvis Doveri, Samengesteld Opium poeder, is een mengsel van 10 deelen poeder van Opium, 10 deelen poeder van Ipecacuanhawortelbast en 80 deelen poeder van Kaliumsulfaat.

Een geelgrijs poeder, dat 1 pCt. Morphine moet bevatten.

Hoeveelheden van 200 250 G. bereidt men zeer snel in een doos met kogels, zooals wij in het begin van dit hoofdstuk beschreven.

De voorschriften der kunstmatige bronzouten bevatten alleen de hoofdbestanddeelen van de bronzouten, maar komen in samenstelling daarmede in geenen deele overeen. De samenstelling dezer kunstmatige zouten is als volgt:

Sal Carolinum facticium, Kunstmatig Karlsbaderzout,