is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

en Kreosotum met 0,5 gewichtsdeel Glycerine en dan door toevoegen van kleine hoeveelheden zoethout eene vveeke pillen massa moet maken, die tot het verlangde aantal pillen wordt verwerkt.

Ook voor Phenol en Chloretum ferricuni beveelt Blomberg Glycerine aan, de massa's daarmede verkregen zijn ook inderdaad zeer goed, maar men verkrijgt in den regel kleinere en zeer gemakkelijk oplosbare pillen, wanneer men gebruik maakt van Glycerine-tragacant (1 G. voor elke 30 pillen).

Het voorschrift voor pillen met Ichthyol

.]A. Ichthyoli 1 Glycerini 1

Radicis Liquiritiae 2,5 f. pilulae XX

levert goede pillen, maar wanneer de hoeveelheid Ichthyol vergroot wordt, worden de pillen te groot, zooals in het voorschrift:

■li. Ichthyoli 6

Muriatis Godeini 600 mG. m. f. pilulae LX s. 5 d. d. 1 pilulae.

Kleinere pillen verkrijgt men dan door de Ichthyol te mengen met een gelijk gewicht Succus Liquiritiae (waaronder met de Murias Codeini eerst kan verdeelen) en met Radix Liquiritiae eene pillenmassa te maken.

Aqua destillata wordt gebruikt om een pillenmissa te verkrijgen van pocdervormige mengsels, die eene voldoende hoeveelheid bindmiddel bevatten. Men voege het steeds toe uit een druppelfleschje, daar men anders gemakkelijk te veel toevoegt, waardoor de massa te week wordt. Meer aanbeveling verdient het gebruik van Aqua glycerinata, een mengsel van gelijke deelen water en glycerine, daar de daarmede bereide pillen langer week blijven.

Spiritus (sterke en verdunde) gebruikt men soms om harsen, harshoudende extracten en gomharsen tot een plastische massa tebewerken. Voor harsen gebruikt men gewoonlijk Spiritus, voor gomharsen Spiritus dilutus.

Wanneer men aan het poeder van de hars of gomhars langzamerhand Spiritus toevoegt, wordt de massa gewoonlijk te week. Het