is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

met het ijzer heeft verbonden; is dit echter geschied, dan werkt het gevormde Jodetum ferrosum oplossend op het Jodium - men wachte echter telkens met het toevoegen van eene nieuwe hoeveelheid Jodium, tot de bruine kleur verdwenen is, dus tot het Jodium met het Ijzer tot groen Jodetum ferrosum is verbonden. Voegt men te vroeg of in te groote hoeveelheden het Jodium toe, dan zal door de chemische werking zooveel warmte worden ontwikkeld, dat een deel van het Jodium in violette dampen ontwijkt.

De aldus verkregen oplossing van Jodetum ferrosum mengt men met 12 G. Poeder van Melksuiker, 44 G. Poeder aan Drop en 48 G. Poeder van Zoethoutwortel. Van de verkregen massa worden 1000 pillen gemaakt, die in weinig talk worden uitgerold en rondgemaakt en wanneer zij voldoende hard geworden zijn, worden geschud met eene oplossing van 1 deel Tolubalsem in 9 deelen Chloroform, zoodat zij gelijkmatig met een dunne laag balsem bedekt worden; daarna worden zij gedroogd.

Uit de vergelijking:

Fe + )» = fej2 56 254 310 blijkt dat uit 254 deelen Jodium 310 deelen Jodetum ferrosum worden gevormd, dus uit 41 G. Jodium 310 X 41 = 50,04 G. Tevens

254

blijkt, dat door 41 G. Jodium slechts 9 G. Ijzer gebonden wordt. De groote hoeveelheid Ijzer dient, evenals het bedekken met Tolubalsem, om oxydatie van het gevormde Ferrojodide tegen te gaan.

Uit de formule blijkt tevens, dat voor de vorming van 1 G. Jodetum ferrosum noodig zijn 820 mG. Jodium, die men voegt bij een mengsel van 400 mG. IJzerpoeder en 7 druppels water.

Pilulae laxantes, Laxeerpillen, worden bereid door van 20 G. fijngewreven Aloëextract met 60 G. Medicinale zeep en 60 G. Rhabarberpoeder met verdunde Glycerine (l = 3) een pillenmassa te maken en deze in 1000 pillen te verdeelen, die in Lycopodium of in Bladzilver worden gedispenseerd.

Pilulae Sulfatis Chinini, Kininepillen, zijn pillen, die 50 mG. Sulfas Chinini bevatten. Naar het voorschrift der Pharmacopee worden zij bereid door van een mengsel van 50 G. Sulfas Chinini en 25 G. Pulvis gummosus met Sirupus simplex eene pillenmassa Ie maken en deze te verdeelen in 1000 pillen, welke met talk bestrooid of in bladzilver gewikkeld worden.