is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Bolus is te glad om er de Aconitine onder te verdeelen; men doet beter de Aconitine op te lossen in wat Glycerine en dan 20 G. Bolus alba toe te voegen en verder met Glycerine of Lanoline eene pillenmassa te bereiden voor 200 pillen, waarvan men er 60 aflevert.

Is het geneesmiddel gekleurd, bijv.:

•ji. Pulveris Opii 15 niG. f. pilulam. d.t. d. XXV' s. 5. d. d. 2 p.,

dan is het doelmatig de gekleurde stof onder Saccharum of Saccharum Lactis te verdeelen en verder met Succus en Radix Liquiritiae pillen te maken.

Wanneer het geneesmiddel bestaat uit een kleine hoeveelheid dik extract, zal men dit in wat water of spiritus oplossen en dan onder Radix Liquiritiae verdeelen, bijv.:

«J£. Extracti Belladonnae 500 mG.

Succi Liquiritiae Radicis Liquiritiae a q.s. m. f. pilulae L d.s. 4 d. d. 1 p.

Men wrijft het extract met een weinig verdunden spiritus uiteen, verdeelt het vervolgens onder liet zoethoutpoeder, en voegt daarna het droppoeder toe. Het is niet goed een dergelijke kleine hoeveelheid vloeistof onder Succus Liquiritiae, Pulvis Gummi arabici of Bolus alba te verdeelen, daar men dan gemakkelijk een klonterig mengsel krijgt.

Pillen met Kreosoot.

Blijkens hetgeen wij bij de verschillende bindmiddelen reeds opmerkten, kunnen Kreosootpillen op verschillende wijzen worden gereedgemaakt. De belangrijkste daarvan zijn de volgende:

a. Meng 2 deelen Kreosoot met 1 deel Glycerine en 1 deel Succus Liquiritiae en maak met Radix Liquiritiae eene pillenmassa.

b. Meng 2 deelen Kreosoot met 1 deel Glycerine en maak met 4,5 deel Radix Liquiritiae eene pillenmassa (Blomberg).

Voor het maken van pillen met Kreosoot, zonder dat andere geneesmiddelen worden toegevoegd, zijn beide voorschriften zeer goed; moet men echter behalve Kreosoot ook nog andere stoffen toevoegen, dan is de onder a aangegeven methode te verkiezen, bijv.: