is toegevoegd aan uw favorieten.

Handleiding bij het onderwijs in receptuur

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Daar de massa als grof poeder in de vormen moet worden gebracht, is het noodzakelijk dat men kleine hoeveelheden vloeistof (extractoplossing, oplossing van alcaloidzouten) onder zachten druk onder de Cacaoboter mengt; grootere hoeveelheden vloeistof worden zoo mogelijk door uitdampen tot een kleiner volumen gebracht (Extractum Hydrastis liquidum).

Voor relatief groote hoeveelheden Ichthyol beveelt Jenny aan een mengsel van 3 deelen gesmolten Cacaoboter en 1 deel Ichthyol op een koude plaats te laten stollen en hardworden en dan over een rasp tot grof poeder te brengen. Voor suppositoria met 25 pCt. Ichthyol wordt dit poeder zonder eenige additie samengeperst, voor suppositoria met een geringer gehalte aan Ichthyol mengt men dit poeder met fijngeraspte Cacaoboter.

Het verdeelen van het poedervormige mengsel moet nauwkeurig geschieden, daar anders door den ongelijken druk, die wordt uitgeoefend, de suppositoria zeer ongelijk van kleur worden.

Daar de platen met de holten voor de suppositoria van koper zijn, moet men rekening houden met de eigenschappen van sommige geneesmiddelen om op dit metaal chemisch in te werken (unguentum

Hydrargyri).

In fig. 68 zijn suppositoria van 1 - 2,5 G. gewicht, met den toestel van Jenny vervaardigd, in natuurlijke grootte voorgesteld.

In vele gevallen kan men ook de massa in vormen van metaal of van waspapier of perkamentnanier uitgieten.

Fig. 68. Men handelt dan voor het

verkrijgen eener geschikte massa op de wijze als bij Bacilla (pag. 451) is aangegeven. Op deze wijze worden o.a. bereid Suppositoria met 10 pCt. Extractum Ratanhiae. Dooi v. d. Wielen is hiervoor als voorbeeld de volgende volledige bereidingswijze gegeven, voor een voorschrift als:

Extracti Ratanhiae 400 mG.

Olei Cacao q.s. m.f. suppositorium pond. 4 d.t. no. VI.